Меланін являє собою пігмент природного походження, присутній в організмі кожної людини. Його основне завдання полягає у фарбуванні волосся, шкірного покриву, очей. Важливу роль відіграє і захисна функція речовини: при його недоліку людина часто обгорає під сонячними променями, на його шкірі утворюються пігментні плями. Тому виникає логічне питання, пов’язане з підвищенням вмісту цього елемента в організмі. Виявляється, можна взяти меланін в продуктах харчування.
Функції меланіну в організмі людей
Як вже згадувалося, основний функціонал полягає в забезпеченні захисту шару епідермісу від негативного впливу УФ-променів. За рахунок пігменту відбувається поглинання частини канцерогенів, що перешкоджає згорянню шкіри і набуття нею ідеально рівної засмаги. Частина променів утворює тепло, а частка, що залишилася, бере участь у фотохімічних реакціях. У результаті клітини не перероджуються в злоякісні новоутворення, а сумарна кількість радіонуклідів йде на спад. Скупчення пігменту відбувається у клітинного ядра, що забезпечує захист генетичного матеріалу. Крім цього, меланін володіє великою кількістю інших функцій і можливостей:
- забезпечення нейтралізації радикалів вільного типу;
- сприяння прискоренню біохімічних процесів і реакцій;
- усунення впливу стресових факторів;
- стабілізація імунної функції;
- підтримання ідеальної роботи щитовидної залози і печінки;
- виробництво речовини, відповідального за колір волосся і очей.
З плином часу, з віком кількість пігменту в організмі скорочується. В результаті у людини з’являються плями на шкірі, утворюється сивина. Щоб виглядати красиво навіть у старості, потрібно забезпечити собі гармонійне і збалансоване харчування, що включає комплекс корисних продуктів, які забезпечують підвищення вироблення меланіну. Синтез цього природного елемента нормалізується при веденні здорового способу життя, що передбачає прогулянки на свіжому повітрі, перебування на сонці оптимальну кількість часу в день, поїздки до моря, помірні фізичні навантаження. Нерідко лікарі, виявили зниження вироблення пігменту, прописують пацієнтам прийом харчових добавок, стимулюють продукцію речовини, а також спеціальних синтетичних комплексів.
У яких продуктах міститься меланін, таблиця продуктів
Є певний перелік продуктів, які призводять до збільшення виробляється меланіну, або в них вже міститься ця речовина у великій кількості. Вони представлені в табличній зведенні.
Категорія продуктів | Конкретні найменування | Загальні властивості |
Продукти тваринного походження | Яловичина, молочні продукти (сир, сир, молоко), морепродукти (мідії, устриці, молюски, нежирна риба, морська капуста), індичка, субпродукти (печінка, нирки) | Крім меланіну, в них міститься мідь і білок, які потрібні для вироблення розглянутого пігменту, речовини надають шкірі пружності більше |
Злаки, бобові, зелень | Кунжутна, гарбузове насіння, бобові (соя, квасоля, сочевиця, горох, нут), зернові продукти і будь-які види круп (переважно гречка, вівсянка, геркулес), листя салату, шпинат, селера, кріп, петрушка, цибуля зелена | Продукти, представлені в цьому переліку, багаті вітамінними речовинами A, E, B, що сприяє значному засвоєнню інших корисних компонентів, добутих безпосередньо з їжі |
Помаранчеві фрукти, овочі | Гарбуз, морква, абрикос, диня, персик, хурма, мандарин, апельсин | Вони містять велику кількість каротину, який наділяє плоди цих рослинних культур насиченим відтінком, а також підвищує кількість вироблюваного меланіну і ефективність процесу |
Інші групи джерел | Це горіхи (арахіс, мигдаль, фундук), деякі фрукти (банани, авокадо, кокоси), овочі (капуста, буряк), листові культури, володіють темними відтінками | Всі вони забезпечують посилення процесу продукування меланіну, однак відбувається це в меншому ступені в порівнянні з колишніми перерахованими групами |
Таким чином, виходячи з даних таблиці, можна зробити висновок про те, що найбільш активні види їжі, підсилюють вироблення цієї речовини, – це помаранчеві фрукти та овочі, бобові і зернові культури, багато видів тваринної їжі. Щоб відтягнути освіта сивини і поява на шкірі малопривабливих темних цяток, потрібно споживати їх у великій кількості.
Важливо знати! Не забувайте про принцип збалансованості харчування, адже потреба в підвищеному виробленню меланіну зовсім не означає, що потрібно виключити всі інші види їжі і налягти тільки на цю їжу.
Які продукти зменшують вироблення меланіну
На противагу продуктовими напрямками, збільшує продукування меланіну, є кілька груп, які, навпаки, його знижують. Якщо ви бажаєте отримати ідеально рівну, привабливий засмага, краще уникнути їх вживання на пляжі і перед виходом на сеанс сонячної ванни. Ось основні представники цієї групи:
- надмірно солона їжа (чіпси, солоний арахіс, фісташки, сухарики до пива, домашня пересолена їжа, маринади на зиму);
- кондитерські вироби (випічка і здоба, тістечка і торти, пиріжки та булочки, цукерки, печиво, вафлі, зефір, мармелад, морозиво);
- спиртні напої (переважно це вино, але негативно впливають на стан шкірних покривів та інші види алкогольної продукції – коньяк, горілка, аперитив, ром, мартіні і т. д.);
- кава і міцний чай, а також газованої води;
- варена кукурудза.
Рівень цієї речовини знаходиться під впливом генетичних чинників. Тим не менш, вживаючи певні продукти, ви зможете уповільнити деякі процеси вашого організму, зберігши не тільки первозданну красу, але і міцне здоров’я.